Hus & Hjem à la Tanzania ca 1800

by

For to uker siden var vi på en Chagga History tur på søndagen. Turen arrangeres av de samme kaffebøndene som vi var med forrige gang. De har fem ulike turer, men bare de to vi har vært på innebærer ikke timevis med vandring. Først var vi hjemme hos en av bøndene som har det siste originale Chagga-huset i området. Hans mor pleide å bo i det og fikk han til å love å ikkje rive det etter at hun døde. Nå vedlikeholder han det og viser det frem for turister.

Huset er bygd i fellesskap av hele landsbyen etter råd med landsbyens eldre, hvor de bestemmer om behovet er stort nok. Så, over en dag og mange liter med bananøl, mbege, blir materialer samlet sammen og huset satt opp. Alt kommer fra skogen rundt og ikke en spiker blir tatt i bruk. Lianer binder sammen stokkene og palmeblader brukes til å dekke taket.

De har dyrene sine inne i huset for å beskytte de mot rovdyr og tyver. Faren sover nærmest døra for å beskytte familien mens moren og de minste barna og jentene sover i sengen innenfor. Et bål midt inne i huset fungerer som kjøkken. Sot fra bålet er med på å impregnere huset. Oppunder taket er det en hems hvor det kan lagres mat eller hvor de som bor i huset kan hjemme seg fra inntrengere.

Vi fikk også se Chagga-hulene, et av flere kilometerlange hulesystem som Chaggaene grov ut under krigen mot Maasaiene på 1800-tallet. Maasaiene led på grunn av tørke og begynte å trenge inn på Chaggaenes områder for å stjele dyrene deres. Maasaiene er fryktsomme krigere og Chaggaene måtte dermed finne på lure løsninger for å forsvare seg. Derfor bygget de huler med skjulte innganger hvor de kunne hjemme seg og dyrene sine. Gruvegangene ble voktet av siderom hvor Chagga-krigere sto klar og krevde passord fra alle som måtte komme forbi. Det var også smalere passasjer som kunne stenges av med luftehull, for å hindre at Maasaiene kunne røyke ut Chaggaene.

Vi fikk gå ganske langt inn i hulen og ble vist hvor dyrene ble holdt og hvordan de forskjellige forsvarsmekanismene var bygd. Det var ganske fascinerende saker, men også lavt under taket og mørkt, så spesielt Stine fikk litt klaus underveis :p

Fun fact: du kan få rabies av å puste inn flaggermus-guano i huler. Jammen godt Stine ikkje fikk vite det før lenge etterpå 😉

Reklame

2 kommentar to “Hus & Hjem à la Tanzania ca 1800”

 1. Henrik Says:

  Wow, jeg trur faktisk jeg hadde laga like mye bråk og røre som Stine i dem hulene der!

 2. Truls Says:

  Denne turen i hulene var sikkert midt i blinken for din fasinasjon av «spill» mellom katt og mus, eller like gjerne høk over høk ;))) Hytter og huler med mange gode gjennomtenkte løsninger for optimal sikring. Spennende!!Godt at det er noen ildsjeler som tar vare på kulturskattene landet har. Det er med på å selge landet til turister fra bl.a. I-land, som søker det unike og eksotiske som gir kontraster til vår egen kultur. Tenker litt på Mette Øxnevad sin ektefelle som flyttet fra den kulturen du befinner deg i, til vår del av verden. Det må ha vært ett sjokk på mange måter…….

  I helgen var Silje hjemme og slappet av. Hun har det travelt , men trives med det urbane livet mellom de 7 fjell. Skal i dag opp til ex i vokterfaget. Består hun den, så har hun enda ett fagbrev. Hun hadde passet inn i politiet, men det er nå en annen retning hun søker. Bare hun er fornøyd, så er det greit;)))

  Her er det fortsatt full vinter. Men SÅÅÅ deilig med sol og snø! Har ikke hørt en klage på vinterdepresjon i vinter. Bortsett fra mye snømåking, så er temp om dagen så bra, at det går greit, å sitte ute. Lørdag satt vi i flere timer nedenfor huset. Ivar tente bål og vi grillet pølser og drakk øl. Kjempekoselig! Den terassen nærmest huset, er måket fri for snø, så der står solstolene oppstillt. På resten av terassen er det 50 cm med snø. Det gir litt påskestemning;)))

  Vi er inne og leser dine blogger med gjevne mellomrom. Du er flink å formidle hva du opplever og kommenterer med en herlig humor;)) Gleder oss til neste blogg.

  Du får ha en fin-fin dag videre. Håper at du også får noen faglige innputt innimellom all ventingen…….

  Mange klemmer fra oss i Ivarstuen. Glad i deg!!!!!!;))))

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: